Instruktioner webbsändning

Instruktioner webbsändning

För att köra webbsändning är det bara några få steg som behöver följas. Viktigt att de görs i den ordning som står nedan.

Starta sändning

Starta datorn
Starta datorn som vanligt och logga in.


Starta kamerorna
De två kamerorna startas med fjärrkontrollen (samma till båda). Tryck på ”1” längst upp på fjärrkontrollen, och sedan Standbyknappen. Rikta samtidigt fjärrkontrollen mot kameran ovanför vikväggen. När kameran är startad kommer den snurra runt och riktas rakt fram.
Gör sedan samma sak med den andra kameran, tryck på ”2” längst upp på fjärrkontrollen, och sedan på Standbyknappen. Rikta samtidigt fjärrkontrollen mot kameran ovanför mixerbordet. När kameran är startad kommer den snurra runt och riktas rakt fram.


Starta TV-skärmarna
Start TV-skärmarna med någon av fjärrkontrollerna för dessa. Skrivbordsbakgrund från datorn ska visas när de är igång.


Starta Proclaim
Starta Proclaim (genväg finns på skrivbordet), och öppna aktuellt program för dagen. När innehållet är klart tryck på ”ON AIR” uppe till höger.


Starta OBS
Starta OBS (genväg finns på skrivbordet).


Starta Kamerafjärr
Starta ”Kamerafjärr” (genväg finns på skrivbordet). Välj lämplig kameraläge på respektive kamera. Dessa kan sedan ändras under sändning om du vill. Respektive kamera går också ändra manuellt med pilarna och zoomen i programmet.


Skicka bild till TV-skärmarna
I den högra videorutan i OBS, högerklicka och välj ”Helskärmsprojektor (program)” > Lontium. Samma bild som visas i denna videorutan ska nu visas på båda TV-skärmarna.


Välj scen
Välj ”Kamera 1” eller ”Kamera 2” i listan över scener till vänster i OBS. När text från Proclaim ska visas välj ”Kamera 1 Projektor” eller ”Kamera 2 Projektor”. Vald scen förhandsvisas i den vänstra videorutan. För att använda den valda och köra ut i sändningen tryck på ”Övergång” mellan videorutorna. Du ser nu den valda scenen i videorutan till höger. Den högre videorutan är alltid det som visas på skärmarna och i webbsändningen.


Säkerställ ljud
Dubbelkolla att ljudet är på. Högtalarknappen ska vara vit och inte röd med ett kryss under den kanal som heter ”Mixerbord”.


Starta livesändning
Nu är allt redo för att starta sändningen. Detta görs genom att trycka på ”Börja strömma” till höger i OBS. Knappen är blå när sändningen är igång.

Under sändning

Under sändning styrs texter som vanligt från Proclaim. För att byta scen gör enligt instruktionerna ”Välj scen” ovan.

Efter sändning

Stäng av webbsändning och dator
I OBS, tryck på ”Sluta strömma”. Stäng sedan alla program, och stäng av datorn.

Stäng av kameror
Stäng av kamerorna på samma sätt som de startades.

Stäng av TV-skärmar
Stäng av TV-skärmarna på samma sätt som de startades.