Fjällstugan senior / RPG

Fjällstugan senior / RPG

I samarbete med Andreasförsamlingen, Bymarkskyrkan och Dalvikskyrkan.

Höstprogram 2020

RPG Fjällstugan Senior
Pensionärsförening på kristen grund

Kära RPG vänner!

Tråkigt att vi tvingades ställa in hela vårprogrammet förutom februarimötet med Mats Gunnarsson.

Vi hoppas att restriktionerna har minskat så att vi kan ha våra träffar i höst som planerat.  Förhoppningsvis kan vårens inställda programpunkter genomföras i framtiden.

Vi måste gardera oss för eventuella ändringar i höstprogrammet också.  Då  meddelar vi via predikoturerna på fredagar i JP, via Fjällstugans hemsida (under Mötesplatser), och annan annonsering.

Kort repetition om RPG

RPG  är en idéell och partipolitiskt obunden organisation, som vill visa omsorg om människan utifrån kristna värderingar. På riksplanet är det drygt 12.000 medlemmar i 325 föreningar.

Fjällstugans  RPG-verksamhet syftar dels till god gemenskap med intressanta mötesprogram, men också till samhällspåverkan och opinionsbildning för viktiga äldrefrågor.

RPG deltar i rådgivningsforum för kommun, region och regering tillsammans med övriga stora pensionärsorganisationer. Exempel på samhällsfrågor är äldremottagningar på vårdcentraler, seniorbusskort, frågor om äldreboende och hemsjukvård, bevarande av kontanthandel och pensionsfrågor.

Medlemskap
Till medlemskap välkomnas såväl pensionärer som icke-pensionärer. I föreningen ordnas regelbundna träffar, det ingår också fem nummer av tidningen Seniorposten,  gratis medlemskap i Smart Senior, med massor av rabatter.  Se nedan.

Resor och utfärder ordnas också när tiderna normaliserats, utifrån RPG-distriktet Småland-Öland.

Du kan bli medlem antingen genom att kontakta någon av personerna i styrelsen, eller också ansöka direkt via  riksorganisationen   RPGKANSLI@RPG.ORG.SE

På RPGs hemsida (rpg.org.se) kan du läsa om aktuella frågor i föreningen.  

Program

Du är välkommen till RPG Fjällstugan Senior hösten 2020.

Träffarna är ekumeniska tack vare samarbete med Bymarkskyrkan, Dalvikskyrkan och Järstorps kyrka. 

Vid varje träff är det kaffeservering, och lotterier. Du är också försäkrad vid träffarna.

Onsdag 16 sep kl 15, Fjällstugan
Är det någon mening att be?
Martin Fred, präst från Dalvikskyrkan, kommer med tankar runt bönens betydelse för oss.
OBS! ANMÄLAN till tel 076-221 77 14

Onsdag 14 okt kl 15, Fjällstugan
Aktuella äldrefrågor i Jönköping

På onsdag 14 oktober kl 15.00 inbjuder Fjällstugan till onsdagsträff med temat ”Drömmen om en äldrevänligare framtid i Jönköpings kommun”.

Då gästas Fjällstugan av Cecilia Hjort Attefall, som kommer att tala om hur vi ska kunna få en äldrevänligare framtid i vår kommun. Cecilia Hjort Attefall har många strängar på sin lyra, med en bakgrund som journalist och politiker och dessutom väl förankrad i folkrörelsernas mylla. Hon är numera också ordförande för Studieförbundet Bilda i Sverige.

En intressant eftermiddag på Fjällstugan och vi ber publiken komma i god tid och vara beredd på att antal platser är begränsade mot bakgrund av rådande restriktioner för  folksamlingar. Ytterligare information framgår av Fjällstugans hemsida, se Mötesplatser och Fjällstugan Senior – RPG.

För den som önskar serveras en enkel kopp kaffe efter arrangemanget, med iakttagande av stor försiktighet rörande respekt för att hålla social och fysisk distans.
Hjärtligt välkomna!

OBS! ANMÄLAN till tel 076-221 77 14

REFERAT ONSDAG 14 OKTOBER 2020 – FJÄLLSTUGAN:

I onsdags, den 14 oktober, samlades ett 30-tal seniorer på Fjällstugan för att lyssna till ett samtal mellan Cecilia Hjort Attefall och Christer Forsell kring frågor om en äldrevänligare framtid i Jönköpings kommun.

Cecilia Attefall, är välkänd i Jönköping då hon är engagerad i flera olika sammanhang, bland annat som gruppledare för Kristdemokraterna i Jönköpings kommunfullmäktige. Har tidigare också varit ordförande i Äldrenämnden i Jönköping. Christer Forsell, numera ordförande i RPG, del av Fjällstugans seniorverksamhet, har under sin aktiva karriär arbetat som läkare inom barn- och ungdomsmedicin och skolhälsovård, men har ett brett kunnande och intresse för äldrefrågor.

Under samtalet mellan dessa båda mycket väl pålästa deltagare på Fjällstugans estrad fick publiken en redogörelse för den förväntade utvecklingen vad gäller antalet äldre i kommunen för den närmaste framtiden. En utveckling som också har sin bakgrund i 1940-talets stora barnkullar.

40-talisterna kommer även i den 3:e åldern som innebär den första, oftast friska, fasen efter pensioneringen och sedan den så kallade 4:e åldern som innebär äldre äldre att ställa större krav på samhället. Här duger inte gamla tiders syn på äldreomsorg utan framtiden måste tillgodose den moderna människans behov.

Mycket bra har gjorts genom åren men dagens seniorer ser med viss otålighet på att det i olika avseenden går för långsamt, exempelvis vad gäller utbyggnaden av Trygghetsboenden, som är en viktig del i att tillgodose goda boendemiljöer där man kan erbjudas modernt boende och samtidigt ge möjlighet för en aktiv gemenskap och aktiviteter i det absoluta närområdet.

Publiken, som satt väl utspridda med garanterat god fysisk distans i Fjällstugans kyrksal, uppskattade samtalet mellan två sakkunniga personer och fick även tillfälle att ställa frågor i sammanhanget.

Eftermiddagen avslutades med en enkel fikastund och publiken hälsades åter välkommen till RPG’s samling i november, som har en tradition med Södra Vätterbygdens Folkhögskolas kör och musiker. I skrivande stund är det något oklart hur samlingen och körens medverkan kommer att presenteras men till detta återkommer man med närmare information.

Torsdag 26 nov kl 15, Fjällstugan
SVF-kören sjunger in Advent
OBS! ANMÄLAN till tel 076-221 77 14

Från torsdag 10.9 blir det promenader på torsdagar. Startpunkt från Fjällstugan kl 10. Ingen anmälan.

Höstens distriktsträff –  Tid och lokal för denna kommer att meddelas senare.

Vi arbetar för att det ska finnas trivsel och gemenskap i vår förening.

RPG Fjällstugan Senior

Har du något du vill fråga om så kan du ringa:
Christer Forsell, ordförande, tel 0762-21 77 14
Per-Åke Engdahl, tel 0705-56 33 94
Bengt- Göran Bengtsson, tel 0708-11 22 45
Lisbeth Andreasson, tel 036-12 66 68

Medlemskap  i RPG kostar egentligen 220 kr, men i vår lokala förening subventionerar vi priset med 70 kr.  Det innebär att du betalar endast 150 kr som årsavgift.  Då ingår den fullmatade tidningen Seniorposten med fem nr per år, gratis medlemskap i Smart Senior (normalpris 199 kr), som också erbjuder över 400 rabatter inom försäkringar, telefoni, tidningar, resor, optiker och apotek mm.

Årsavgiften kan betalas via bankgiro 5384-1425, eller Swish 1232057545.

Vi samarbetar ekumeniskt med Bymarkskyrkan, Dalvikskyrkan och Järstorps kyrka. 

Studieförbundet BILDA är vår samarbetspartner.