Fjällstugan senior / RPG

Fjällstugan senior / RPG

RPG Fjällstugan Senior
Pensionärsförening på kristen grund

Kära RPG-vänner!

Nu önskar vi varandra glad advent och fridfull jul. Vi hoppas vårterminen 2021 ska bli hanterbar och att vårt program kan genomföras.

Kort repetition om RPG

RPG  är en idéell och partipolitiskt obunden organisation, som vill visa omsorg om människan utifrån kristna värderingar. På riksplanet är det drygt 12.000 medlemmar i 325 föreningar.

Fjällstugans  RPG-verksamhet syftar dels till god gemenskap med intressanta mötesprogram, men också till samhällspåverkan och opinionsbildning för viktiga äldrefrågor.

RPG deltar i rådgivningsforum för kommun, region och regering tillsammans med övriga stora pensionärsorganisationer. Exempel på samhällsfrågor är äldremottagningar på vårdcentraler, seniorbusskort, frågor om äldreboende och hemsjukvård, bevarande av kontanthandel och pensionsfrågor

Program

Träffarna är ekumeniska tack vare samarbete med Bymarkskyrkan, Dalvikskyrkan och Järstorps kyrka.

Onsdag 10 februari 2021 har vi bokat in rebellkirurgen Erik Erichsen i Fjällstugan kl 15. Vi hoppas kunna genomföra den samlingen.
Övriga träffar under våren är planerade, men vi  måste gardera oss för eventuella ändringar.  Det  meddelas via predikoturerna på fredagar i JP, via Fjällstugans hemsida (under Mötesplatser), och annan annonsering.

Under hösten har vi genomfört nio torsdagspromenader. Med olika mål i närområdet. Varje gång tänkvärd andakt av Eva Dahlin, samt ett ”kulturellt inslag vid vägen”. 
12-15 deltagare var gång.

Den senaste RPG-samlingen refereras här:

I onsdags, den 14 oktober, samlades ett 30-tal seniorer på Fjällstugan för att lyssna till ett samtal mellan Cecilia Hjort Attefall och Christer Forsell kring frågor om en äldrevänligare framtid i Jönköpings kommun.

Cecilia Attefall, är välkänd i Jönköping då hon är engagerad i flera olika sammanhang, bland annat som gruppledare för Kristdemokraterna i Jönköpings kommunfullmäktige. Har tidigare också varit ordförande i Äldrenämnden i Jönköping. Christer Forsell, numera ordförande i RPG, del av Fjällstugans seniorverksamhet, har under sin aktiva karriär arbetat som läkare inom barn- och ungdomsmedicin och skolhälsovård, men har ett brett kunnande och intresse för äldrefrågor.

Under samtalet mellan dessa båda mycket väl pålästa deltagare på Fjällstugans estrad fick publiken en redogörelse för den förväntade utvecklingen vad gäller antalet äldre i kommunen för den närmaste framtiden. En utveckling som också har sin bakgrund i 1940-talets stora barnkullar.

40-talisterna kommer även i den 3:e åldern som innebär den första, oftast friska, fasen efter pensioneringen och sedan den så kallade 4:e åldern som innebär äldre äldre att ställa större krav på samhället. Här duger inte gamla tiders syn på äldreomsorg utan framtiden måste tillgodose den moderna människans behov.

Mycket bra har gjorts genom åren men dagens seniorer ser med viss otålighet på att det i olika avseenden går för långsamt, exempelvis vad gäller utbyggnaden av Trygghetsboenden, som är en viktig del i att tillgodose goda boendemiljöer där man kan erbjudas modernt boende och samtidigt ge möjlighet för en aktiv gemenskap och aktiviteter i det absoluta närområdet.

Publiken, som satt väl utspridda med garanterat god fysisk distans i Fjällstugans kyrksal, uppskattade samtalet mellan två sakkunniga personer och fick även tillfälle att ställa frågor i sammanhanget.

Eftermiddagen avslutades med en enkel fikastund .

Inställd konsert

Den planerade och efterlängtade traditionella adventkonserten med Södra Vätterbygdens Folkhögskolas kör och musiker den 26.11 blev tyvärr inställd.

Har du något du vill fråga om så kan du ringa:
Christer Forsell, ordförande, tel 0762-21 77 14
Per-Åke Engdahl, tel 0705-56 33 94
Bengt- Göran Bengtsson, tel 0708-11 22 45
Lisbeth Andreasson, tel 036-12 66 68

Medlemskap

Till medlemskap välkomnas såväl pensionärer som icke-pensionärer. I  medlemskapet ingår, förutom träffarna, också fem nummer av tidningen Seniorposten.

Resor och utfärder ordnas också när tiderna normaliserats, utifrån RPG-distriktet Småland-Öland.

Du kan bli medlem antingen genom att kontakta någon av personerna i styrelsen, eller också ansöka direkt via  riksorganisationen   rpgkansli@rpg.org.se

På RPGs hemsida (rpg.org.se) kan du läsa om aktuella frågor i föreningen.  

Medlemskap  i RPG kostar egentligen 220 kr, men i vår lokala förening subventionerar vi priset med 70 kr.  Det innebär att du betalar endast 150 kr som årsavgift.  

Då ingår den fullmatade tidningen Seniorposten med fem nr per år, gratis medlemskap i Smart Senior (normalpris 199 kr), som också erbjuder över 400 rabatter inom försäkringar, telefoni, tidningar, resor, optiker och apotek mm.

Årsavgiften kan betalas via bankgiro 5384-1425, eller Swish 1232057545.

Vi samarbetar ekumeniskt med Bymarkskyrkan, Dalvikskyrkan och Järstorps kyrka. 

Studieförbundet BILDA är vår samarbetspartner.