Tonårsläger kunde hållas trots pandemin

Tonårsläger kunde hållas trots pandemin

Tonårsläger kunde hållas trots pandemin

När det årliga tonårslägret i Gullbranna, med kort varsel, ställdes in i somras blev det bråttom för tonårsledarna i Fjällstugan att hitta ett sätt att ordna ett mindre läger för tonåringarna.

”Det är viktigt att få komma iväg på läger för att bygga på gemenskapen. På ett läger finns det mer tid att umgås och faktiskt lära känna varandra. Det blir lite andra samtal och en annan stämning”, förklarar Veronica Norrby, ungdomsledare i Fjällstugan.

”För en del av ungdomarna tror jag det är lättare att ta till sig gudsberättelsen och budskapet om Guds kärlek när det pratas om på olika sätt gång på gång, flera dagar i rad. Plus att vi med andakter med mera hjälps åt på läger att avsätta tid för att fundera på Gud. Bara det är viktigt. Att få tid att tänka”, menar hon.  

Efter en hel del sökande efter en ledig och lämplig plats att ha lägret på hittades en gård i Långserum, söder om Malmbäck. Drygt 30 tonåringar och en handfull ledare tillbringade några varma sommardagar i augusti med samtal, bibelstudier, gudstjänster, lekar och bad.  

”Dagarna började såklart med frukost och sedan hade vi samlingar med olika inslag. Det var bibelstudier kopplade till olika ämnen, till exempel tro och idrott men även andra stora ämnen kopplade till att vara kristen i vardagen”, berättar ungdomspastor Daniel Sander.

Hur upplevde ni årets mindre läger jämfört med att, som vanligt, åka till större läger?

”Jag älskade det! Det blev en go stämning och vi ledare hann med att umgås med tonåringarna ännu mer. Vi var ju alla på samma plats hela tiden och vi samlades till exempel när vi väntade in alla när det var matdags”, säger Veronica Norrby.

Många vuxna ställde upp

”Lite tråkigt kanske att vi inte hade någon annan kyrka med oss den här gången, det är ju ändå roligt att lära känna nya. Men detta läger blev mer personligt. Det var fint också att församlingsmedlemmar och tonårsföräldrar var med och hade bakat bullar, lagade mat, spelade lovsång. Till exempel Sofie Gustafsson som var den som gjorde jobbet med att hitta denna lägergård och Hanna Harrysson som var med och arbetade i köket”, berättar hon.

Hur resonerade ni kring åtgärder för att minska smittspridning av Covid-19 under lägret?

”Sofie, Daniel och jag tänkte till rätt mycket kring det där. Allt runt mat och fika blev förstås extra viktigt, men också saker som hur vi ledare agerar vid förbön och sånt. Vi försökte anpassa valet av aktiviteter. Vi utnyttjade så många sovrum och sovsalar vi kunde för att sprida ut oss”, förklarar Veronica. 

Vad tror du att deltagarna fick med sig från lägret?

Glädjen och harmonin som var fin. Vi gjorde lägret ihop med ungdomarna, de var i stor utsträckning med och skapade lägret”, säger Daniel Sander.

Kommande läger

På grund av situationen med rekommendationer från myndigheterna kring Covid-19 så är det oklart hur det blir med kommande läger. Men tankar och förhoppningar om att kunna ordna fler läger finns.

”Jajamän! I dagsläget är ju det mesta oklart och beror på coronautvecklingen men det finns tankar på en hösthajk och ett skidläger. Och jag längtar redan till ett sommarläger igen, nästa år. Men det viktigaste är ju att få umgås, ha roligt och prata om livet och Gud, men det kan ju göras på många olika sätt”, säger Veronica.

Text: Gabriel Djärf
Foto: Simon Pettersson, m fl